Spider-Man va fi jocul cu supereroi pe care să îl aștepți în 2018

de: Răzvan Băltărețu
23 06. 2017

Dacă ești un om care urmărește jocuri video și filme cu supereroi, probabil te-ai plictisit de Spider-Man până acum. A apărut des, cu diverse filosofii, în ultimii ani. Însă mai nou Sony schimbă puțin lucrurile, chiar și în jocul video.

Deasupra orașului, între doi zgârie-nori pentru care-ți rupi gâtul să le vezi acoperișul, atârnă un elicopter prins cu pânze de păianjen. În elicopterul, băiatul bun și băiatul rău se bat, pentru că unul vrea să domine lumea, altul vrea s-o țină cât de cât curată și legală. Aceasta este scena din finalul trailerului pentru Spider-Man, un joc pe care îl vei putea juca din 2018, puțin după lansarea filmului Spider-Man: Homecoming. Până atunci, universul omului cu puteri de păianjen se lărgește cu un film și cu o oarecare intrare (revenire?) în lumea Marvel.

Sony a prezentat la E3 2017 cam cum va fi acțiunea jocului și ce ar putea fi interesant. M-am dus indecis dacă ar trebui să-mi placă sau nu, pentru că nu sunt fanul unor astfel de jocuri. Am aflat însă că-i realizat de la zero, studioul Insomniac având libertate aproape totală de a decide ce merge și ce nu merge, ceea ce e important pentru un joc video. Sunt plictisitoare poveștile portate între film și joc și finalul este destul de decis, astfel că nu ai prea multe alegeri pentru a-l influența în vreun fel. Ei bine, jocul acesta ar trebui să fie diferit.

Are un gameplay bun, cu o libertate destul de mare și te prinde destul de repede. Spider-Man e într-o clădire în construcție și încearcă să-i oprească pe băieții răi, care vor să-i omoare pe oamenii lui Wilson Fisk aka The Kingpin. Acesta a fost momentul în care jocul m-a prins nițel. Personajul acesta mi-e cunoscut din desenele animate difuzate pe Fox Kids și este singurul pe care îl știu mai bine din universul Spider-Man.

Pe mai departe, jocul conține o fugă prin oraș după un elicopter de care Spider-Man a prins, în încercarea de a-l ține pe loc, un utilaj imens. Elicopterul devine astfel o unealtă excelentă în demolarea și distrugerea fațadelor clădirilor. Totul e dinamic și ce sper să nu dispară dincolo de materialele de promovare e fix dinamismul, să simți că faci parte din joc, și nu este doar un exercițiu liniar până într-un punct.

Spider-Man ajunge în elicopter, se bate cu Martin Li, uneori și Mister Negative, că are dublă personalitate, iar el este și șeful Demonilor, o gașcă de răufăcători care vor să controleze cât de cât orașul. Totodată, dacă te-ai obișnuit cu Peter Parker să fie fotoreporter, ei bine, va avea un loc de muncă nouă. Angajatorul nu a fost comunicat, producătorul susține că va fi o surpriză. Și da, Norman Osborn candidează pentru primărie. După ce-a mai fost primar o dată. Cât despre costumul diferit al lui Spider-Man, este încă un factor care arată că jocul și filmul nu trebuie să fie identice și că au „personalități“ diferite.

AMFN 15 de pe elicopter e o trimitere la „Amazing Fantasy #15“, prima bandă desenată în care a apărut Spider-Man. FOTO IGN

Ce-i mai interesant însă e impactul pe care pare să îl aibă jocul asupra oamenilor. Ultimul, și singurul, titlu din serie pe care îl știu e cu Spider-Man 2. N-am fost fan atunci și nu știu dacă voi fi acum, dar la E3 2017 doi oameni, unul pasionat de jocuri video și altul șofer de Lyft, mi-au spus că jocul acesta le aduce aminte de copilărie, jucau în multiplayer pe aceeași consolă cu frați și alte rude. Se poate ca fix către nostalgia asta să fi mers Insomniac și să le fi ieșit un produs bun. Vedem în 2018.